Devizne rezerve povećane za 125,5 miliona evra

Bez autora
Dec 13 2011

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju meseca novembra iznosile 11.398,3 miliona evra i bile su za 125,5 miliona evra veće nego na kraju oktobra, pre svega zbog međuvalutnih promena. Tokom novembra ostvareni su prilivi po osnovu donacija, u iznosu od 6,4 miliona evra.Iz deviznih rezervi je u novembru po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno 12,6 miliona evra. Istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 17,0 miliona evra.

Devizne rezerve u novembru porasle za 125,5 miliona evraPrema današnjem saopštenju, devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju meseca novembra iznosile 11.398,3 miliona evra i bile su za 125,5 miliona evra veće nego na kraju oktobra, pre svega zbog međuvalutnih promena.

Tokom novembra ostvareni su prilivi po osnovu donacija, u iznosu od 6,4 miliona evra. Iz deviznih rezervi je u novembru po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno 12,6 miliona evra. Istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 17,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra su iznosile 6.612,0 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 448,0 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.417,0 posto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga, saopšteno je iz NBS.

U saopštenju se dodaje da je obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio 1.163,4 miliona evra, što je za 95 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 17,4 milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik